Anne-Sophie Pic

A vendéglátás és konyhaművészet szerelmeseinek körében valószínűleg nem hangzik ismeretlenül Anne-Sophie Pic neve, akit ma már világszinten is sokan követnek. A franciaországi szakember egyedülálló karriert futott be napjainkban, s ő  az egyetlen francia séfnő, aki három Michelin  csillagos  étteremmel büszkélkedhet.  Pályafutását 1997-ben kezdte, s filozófiája már ekkor is az volt, hogy ételeivel örömet és felejthetetlen pillanatokat szerezzen vendégeinek. Ezt a szemléletet érdemes azoknak is elsajátítani, akik a vendéglátás területén szeretnének a jövőben tevékenykedni.  Sokan álmodnak arról. hogy sikeres éttermet üzemeltetnek majd.  Azt azonban a legtöbben elfelejtik, hogy ennek érdekében nem csak a megfelelő szakemberek alkalmazása a fontos, hanem a hozzáállás, és egyfajta olyan filozófia, mely úgy gondolkodik az ételekről, mint amelyek hozzájárulnak az életminőség javításához.

Fókuszban az ízek harmóniája

Anne-Sophie Pic vendéglátós családban nőtt fel, majd kereskedelmi tanulmányokat folytatott. Ennek köszönhetően bejárta Párizst, Japánt és az Egyesült Államokat. Tapasztalatait saját éttermében kamatoztatta. A szakember egyaránt fontosnak tartja a hagyományokat, de ugyanakkor igyekszik beilleszteni munkájába a korszerű alapanyagokat és elkészítési módokat. Mint minden szakembernek, így neki is szüksége van inspirációra. Saját elmondása szerint ezt az utazásoktól és a különleges találkozásoktól kapja meg, de természetesen nagyon szeret újonnan felfedezett alapanyagokkal is dolgozni. Az ízek megfelelő társítása és a közöttük levő harmónia kialakítása tulajdonképpen már saját védjegyének számít. Különösen szereti hazájának konyhaművészetét,s  gyakran használja az ételekben azokat a zöldségeket, amelyek az országra jellemzőek.  Nagy kedvence a cékla, amelyet saját éttermében is gyakran használ. Az étlapon többféle étel megtalálható, mely a lila alapanyagból készül.  Az ízek mellett egyaránt fontosnak tartja azt is, hogy milyen megjelenéssel bír az elkészült ételt. A céklához hasonló élénk színvilággal rendelkező alapanyagok mindig is megragadták fantáziáját.

Profizmus a karrier titka

Ha a konyhaművészetről és a vendéglátás egyes területeiről van szó, akkor nem mehetünk el a profizmus, mint a siker kulcsa mellett. Természetesen nagyon fontos a megfelelő végzettség és a gyakorlat megszerzése, de a karrier építésének titka abban is rejlik, mennyire alázattal tudunk viseltetni a szakma iránt. Mindegy, hogy a szakács tanfolyam vagy a vendéglátás szervező tanfolyam mellett tennénk le a voksot, minden esetben megfontolást érdemel, miként állunk az ételkészítés művészetéhez. Az igazán jó szakemberek nem csak az alapanyagokat és a mennyiségeket látják, hanem lelki szemeink előtt már a főzés megkezdésekor ott vannak az elkészült ínyencségek, melyek nemcsak színükben, de megjelenésükben és prémium színvonalat képviselnek.

Vendéglátás, és ami mögötte van

Saját példákból mindannyian pontosan tudjuk, hogy az étteremválasztás korántsem egyszerű feladat. Erre Anne-Sophie Pic is felhívja a figyelmet, aki azt javasolja, hogy még az étterembe lépés előtt nézzük át az étlapot, s hozzuk meg ez alapján döntésünket. A  vendéglátás szervező tanfolyam során bepillanthatunk a kulisszák mögé, mely sokszor több munkát rejt magában, mint azt vendégként legtöbbször gondolnánk.  Egy étterem sikere nem csak azon múlik,  milyen minőségű ételek kerülnek az asztalra,  hanem az árak és természetesen a környezet is kiemelt jelentőséggel bír.  Sokan vannak, akik a szakács vagy a vendéglátás szervező tanfolyam után saját vendéglátóhely nyitásának gondolkodnak.  Számukra hasznos tanács lehet az, hogy érdemes odafigyelni a belsőépítészeti és a lakberendezési megoldásokra is, hiszen ezek szintén hatással vannak arra, hogyan érzik magukat a vendégek a ház falain belül.

A legjobb szakemberek rendszerint azt a tanácsot adják a kezdőknek, hogy ne féljenek a munkától és adják bele szívüket-lelküket abba, amit csinálnak.  Az alapanyagok, az ízek az illatok ismerete mellett azok szeretete is nagyon fontos annak érdekében, hogy az elkészült ételeket a vendégek valóban magukhoz közelállónak érezzék.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

Related Posts