Hong Kong Soya Sauce Chicken, Rice and Noodlie, a Michelin-csillagot kapott büfé

 A minőségi vendéglátás rajongóinak körében gyakran él az a tévhit, hogy a szakmailag kiemelkedő díjakat csak a legnívósabb éttermek tudhatják maguknak. Erre cáfolt rá az a szingapúri sarki büfé, mely a szakma legnevesebb díját, a Michelin-csillagot nyerte el. Ha tehát azt hitte, hogy az ilyen színvonalú elismerés csak a méregdrága konyhánknak jár, akkor most már egyértelműen látható, hogy mai világunkban valóban nincs lehetetlen. Ezt akkor is érdemes szem előtt tartani, ha saját éttermet szeretne nyitni, vagy a vendéglátó eladó tanfolyam keretein belül szeretné az ehhez szükséges tudást elsajátítani.  De térjünk is vissza kicsit ahhoz a sarki büféhez, amelyről első látásra biztos nem gondolnánk, hogy a legnagyobb francia éttermekkel és vetekszik ételeinek színvonala ízvilága.

Utcai vendéglátás a kínai negyedben

A Hong Kong Soya Sauce Chicken, Rice and Noodlie előtt mindig hosszú sorokban állnak az éhes járókelők, s turisták is szép számmal megfordulnak a kínai negyedben megtalálható büfében. A vendéglátóhely tulajdonosa úgy tűnik, nem foglalkozik a csillagok számával, csak szeretné vendégeit a lehető legjobb színvonalon, ízletes, fenséges falatokkal kiszolgálni.  Az üzletpolitika a tapasztalatok szerint beválik, hiszen legalább egy órán keresztül kell sorban állni, mire sorra kerül az ember és végre megkaphatja csirkés ebédjét. Mivel alapvetően büféről van szó, így természetesen az árak sem vetekszenek a legnagyobb éttermekben tapasztalhatókkal.  Egy tányér fenségesen fűszerezett húst rizzsel mindössze két dollárért kaphatunk meg.  Ezt összehasonlítva a hazai kifőzdékkel vagy a legnépszerűbb gyorsétteremmel, azonnal látható, hogy ár szempontjából messze versenyképesebb a neves díjat elnyert utcai büfé.

Kínai büfé, ami ma már világhírű

A büféjéről híressé vált séf, Csan Hon Meng egykor maga sem akarta elhinni, hogy a díjat az ő kis üzlete is megkaphatja.  Erre a legjobb példa, hogy amikor a díjátadó gálavacsorára meghívták, akkor sem akarta elhinni és csak egy rossz viccnek gondolta az egészet.  Hamar bebizonyosodott azonban, hogy az a fajta vendéglátás, amit a szakember nyújt, igenis meghozhatta gyümölcsét.  A tömött sorokon túl ma már sokan kérnek közös fotót tőle, de a szakember ettől függetlenül napi 17 órát dolgozik, és rendíthetetlenül tesz azért, hogy büféjének hírneve és népszerűsége mit se csökkenjen. Az is meglepő hogy a szakember tulajdonképpen semmit sem változtatott a büfé kinézetén megjelenésén, s az árait sem emelte.  A napi eladott 180 csirke, és persze a Michelin-csillag azonban tökéletes példáját mutatják annak, hogy az általa nyújtott színvonal valóban befogadókra talált, s ezt a legnemesebb díjjal is szükségesnek érezték kifejezni.

Önmegvalósítás és karrier a vendéglátás területén

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendéglátás a legtöbb esetben nem arról szól, amit a kínai negyed szakácsa képvisel. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ne találhatnánk olyan éttermeket melyek, mind színvonal, mind ár, és a biztosított környezet tekintetében is elnyeri majd tetszésünket.  Ha a konyhaművészet és a gasztronómia iránt érdeklődnénk, akár saját magunk is részt vehetünk egy szakmai tanfolyamon, melynek köszönhetően elhelyezkedhetünk a területen. A vendéglátó eladó tanfolyam remek választásnak bizonyul akkor, ha szívesen foglalkozunk emberekkel és a gasztronómia világa sem áll távol tőlünk.  Sokan vannak, akik hazai pályán szeretnének majd elhelyezkedni, de talán még többen, akik külföldi karrierről álmodnak.  A vendéglátás mindkettőre bőven kínál lehetőséget. Elég csak körülnézni a munkaerőpiacon, s máris láthatjuk, hogy számos állásajánlattal találkozhatunk a vendéglátásban itthon és külföldön egyaránt.

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

Related Posts