Pezsgő vagy Champagne?

A sommelier tanfolyam iránt napjainkban minden korábbinál többen érdeklődnek.  Nem véletlen, hiszen a vendéglátóhelyek, éttermek gyakran előnyben részesítik azokat a munkavállalókat, akik a hagyományos vendéglátó eladói végzettségem túl  speciális ismeretekkel is rendelkeznek., esetünkben például a borokat illetően.  Saját példákból talán mi is úgy vagyunk vele, hogy ha étteremben étkezünk, akkor szeretjük kikérni a szakember véleményét borválasztás előtt, vagy éppen teljesen rábízni magunkat. Laikusként sokan nem értünk a megfelelő ital kiválasztásának művészetéhez. Nincs ez másként akkor sem, ha az itthon és külföldön is nagy népszerűségnek örvendő pezsgőről van szó.

Minden Champagne pezsgő

Születésnapok, évfordulók, családi összejövetelek alkalmával legtöbbször nem hiányozhat az asztalról a pezsgő, de a szilveszteri ünneplést is nehéz elképzelni a buborékos nedű nélkül. Ha szeretnénk elmerülni a pezsgőkészítés rejtelmeiben, akkor körülbelül 300 évvel ezelőttre kell visszautaznunk, természetesen francia földre. A Hautvillers-apátság kincstárnoka, Pierre Perignon akkoriban úgy látta, a szőlőben ténylegesen is kincs rejlik, s lefektette a minőségi borkészítés szabályait.  Ezt követően a Marne  folyó partján kizárólag olyan italokat gyártottak, melyekben a meghatározott szőlőfajták az előírt minőségben találhatóak meg.  Nevéhez köthető egyébként a pezsgő feltalálása is.  Ugyan már korábban, 1676-ban, Londonban is kínáltak már habzóborokat, de ha pezsgőkészítés kerül szóba, akkor legtöbben méltán Franciaországra gondolunk. Valamikor az 1730-as évek végén mondták ki azt, hogy az igazi Champagne csak és kizárólag a Champagne-ban termett szőlőből készülhet. A név együtt a márkával védjeggyé nőtte ki magát, egyediségét pedig kifejezetten az adott területen megtalálható humusz réteggel fedett meszes földnek köszönheti.  Mivel a mészkő a nap melegét magába szívja, az éjszaka azt fokozatosan adja a növényeknek, így a területen egyedülállóan ízletes szőlők teremnek, melyekből prémiumkategóriás borokat és pezsgőt készítenek a szakemberek.

Egyedülálló francia minőség

Alapvetően elmondhatjuk, hogy minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne.  Hogy lehet ez? A Champagne tulajdonképpen minden pezsgő ősatyja, melyet a Párizstól északkeletre megtalálható Champagne régióban állítanak elő a meghatározott szőlőfajták felhasználásával. Világszerte számos pezsgő fajta készül, ám  az eredeti francia pezsgő nem véletlen kerül más típusok sokszorosába.  Egy kiváló minőségű Champagne  ára körülbelül 11 ezer forintnál kezdődik, a határ pedig tulajdonképpen a csillagos ég.  A gyártás módszerére éppen úgy szigorú előírások vonatkoznak, mint a felhasznált szőlőfajtákra vonatkozóan. A második érlelés már a palackban történik hozzáadott cukor és élesztő segítségével. A sommelier tanfolyam során nem csak az sajátíthatják el a hallgatók, hogy miben különbözik a pezsgő és a prémium kategóriát képviselő Champagne, hanem ezek választásáról, ételekkel való társításáról és minden információt begyűjthetnek.

Sommelier tanfolyam: karrier a vendéglátásban

Vendéglátás terén elhelyezkedni kívánok számára a sommelier  tanfolyam remek választásnak bizonyul.  Ma már aligha képzelhetőek el kell színvonalas éttermek anélkül, hogy ott nem áll rendelkezésre egy az italokhoz minden tekintetben tökéletesen értő sommelier.  A megszerzett szaktudást akár külföldön is lehetőség van kamatoztatni, hiszen óceánjárókon éppen úgy gyakran keresnek hozzáértő profikat, mint wellness szállodákban vagy kimagasló színvonalú külföldi éttermekben.  Természetesen az idegen nyelvtudás  nélkülözhetetlennek bizonyul a területen, de a gyakorlaton  és sok múlhat.  Sokan vannak, akik néhány évig itthon igyekeznek tapasztalatot szerezni, majd külföldön teszik próbára hozzáértésüket – természetesen a hazainál sokkal magasabb anyagi megbecsülésért. A sommelier tanfolyam mindehhez remek kiindulópontnak bizonyul.

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

Related Posts