Így párosítsd a sört az ételekkel

Ha a pincér tanfolyam kerül szóba, akkor legtöbben a kiszolgálásra, vagy maximum az ételek és a borok társítás ára szoktak gondolni. A jól megválasztott szakképesítés azonban olyan rész területekre is kiterjed, mint például a sörök megfelelő kínálása és azok ételekhez ajánlása. A rendszerint tikkasztó nyári hőségben fogyasztott habos finomság a gasztronómia terén méltatlanul kevés helyet kap. Tény pedig, hogy számos ételünk mellé is remekül passzol, ráadásul aperitifként is megállja a helyét.

Sör, az étvágygerjesztő ital

Arról valószínűleg hosszasan lehetne vitatkozni, hogy mennyire hasznos a gyomrot telítő sör fogyasztása étkezések előtt, de tény, hogy Németországban és a világ számos más táján is aperitifként szokták kínálni az italt. Kutatások azt is alátámasztják, hogy a sör, mind egy előkészíti a gyomrot a további ételek befogadására, mind valamiféle energiákkal is telíti azt. A sör rajongóinak véleménye megegyezik abban, hogy az ital nem csak beindítja a nyál elválasztását, de a gyomornedvek is működésbe lépnek hatására. A vérkeringés élénkítésével az idegrendszer is felfokozott állapotba kerül, ami az ételek élvezeti értékét jelentősen növelheti.  Más alkoholos italokkal összehasonlítva a sör hatékonyabban működik aperitifként, ugyanis nem száll azonnal a fejbe, mégis lazító hatását élvezhetjük akár az ebéd, akár a közös családi vacsorák alkalmával.  Természetesen korántsem mindegy, milyen sörfajta mellett tesszük le a voksot

Pincér tanfolyam: a sörök ismerete alap

Napjainkban már a nagyobb éttermekben sem tűnik kirívónak az, ha a borok helyett a vendégek sört választanak az ételek mellé. A pincér tanfolyam során elsajátíthatóak azok az ismeretek, melyeknek köszönhetően  az étel-sör párosítások sem számítanak majd fekete lyuknak  tudásunkat illetően.  De lássuk, hogyan passzolnak az egyes sörfajták a rendszerint fogyasztott fogásokhoz! Alapvetően érdemes azt a szabályt szem előtt tartani, miszerint a jó sör nem elnyomja, hanem kiemeli az étel ízét.  A kifejezetten élesztős, fűszeres, karakteres sörök sok ételféleséghez passzolnak, így remek ételkísérő válhat belőlük. A hangsúly természetesen itt is a minőségen van, így a silány sörfajtákat célszerű inkább kerülni. Míg a saláták mellé a világos búzasörök bizonyulnak az ideális választásnak, addig a sült halak megkívánják a barna vagy fekete sörök jellegzetes karakterét.  Egy jó steak  mellé mi sem lehet ízletesebb, mint a fekete sör vagy a pilseni.  Ha sajtimádók vagyunk, akkor ne maradjon el a világos lager vagy a búzasör, a desszertek mellé pedig a Bock vagy szintén a világos búzasör passzol a leginkább.  Szintén alapvető tudnivaló, hogy minél karakteresebb ízvilággal rendelkezik egy  hús fajta annál erősebb sör illik ahhoz. Vannak, akik nem kedvelik a fekete vagy a barna sörök erőteljes jellegét, számunkra a pilseni bármikor megállja a helyét.  Arra mindenesetre számíthatunk, hogy ha az egyébként is laktató söröket társítjuk ételekhez és a desszertekhez, valószínűleg hosszas “kajakómával” töltött órák következnek a lakmározás után.

Pincér tanfolyam: részletekben rejlik a szakértelem

A vendéglátásban elhelyezkedni kívánók számára napjainkban sokféle lehetőség áll rendelkezésre. A pincér tanfolyam mellett felszolgáló tanfolyamon is részt vehetnek az érdeklődők. A választott iskola és az általa nyújtott színvonal kiemelt jelentőséggel bír a későbbi elhelyezkedést illetően.  A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha jelentős szakértelemmel rendelkező profiktól sajátíthatják el a hallgatók a szakma alapjait és az elméleti részre legalább olyan nagy hangsúly helyeződik, mint a gyakorlatira, akkor már jó esélyekkel indulhatnak a legjobb vendéglátóhelyeken meghirdetett munkák ért. Nem ritka az sem, hogy határainkon túl képzelik el jövőjüket a hallgatók.  A megszerzett szakképesítés birtokában wellness központokban, színvonalas éttermekben, turista központokban vagy például tengerjáró hajókon is bőségesen akad álláslehetőség a magyar munkavállalók számára.  A vendéglátás sohasem az a terület volt, ahol könnyen adják a pénzt, viszont az állás és a lehetőség megbecsülésével, valamint a maximális hozzáértéssel külföldön a hazai bérek sokszorosan is elérhetőek.  Természetesen ez nem azt jelenti, hogy itthon nem lehetne boldogulni a vendéglátásban. Az ehhez vezető úton az első lépcsőfokot viszont mindenképpen a megfelelő szakképzés elsajátítása jelenti.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

További bejegyzések