Milyen poharat válasszunk az italhoz?

Pultos tanfolyam iránt érdeklődsz?  A választás remek, hiszen a tapasztalatok szerint a vendéglátás területén rendkívül egyszerű elhelyezkedni, különösen hazánk nagyvárosaiban.  Akár a külföldi karrier megvalósítása sem lehetetlen, ehhez természetesen nélkülözhetetlen a megfelelő gyakorlat és a munka iránti elköteleződés.  A megfelelő szakképzést választva elmélyülhetünk a témában, mely kiemelt jelentőséggel bír a későbbi hozzáértést illetően. Nem csak a gyakorlat, de az elméleti háttértudás is fontos. A kiszolgáláson és az italok kínálásán túl azzal is mindenképpen tisztában kell lenni, hogy melyik italokat milyen pohárban szervírozzuk.  Ennek ismerete egyébként nem csak a szakterületen dolgozók számára lényeges,  hanem háziasszonyként is  hasznosnak számítanak ezek.  Mindegy, hogy otthonunkban fogadnánk vendéget, vagy valamilyen vendéglátóhelyen szeretnénk elhelyezkedni, a pohár etikett ismerete olyan tudás, amely nélkül nehezen boldogulnánk. Tény az is, hogy minden ital fogyasztásának megvan a maga története, hagyománya, szokása.  Érdekesen venné ki magát, ha a pezsgőt söröspohárban, vagy a vodkát vörösboros kehelyben kínálnánk. Nézzük most azokat az alapvető pohár típusokat, melyekkel a konyhában, az állófogadáson vagy bármelyik prémium kategóriás étteremben találkozhatunk!

Vizespohártól a pezsgős kehelyig

Mindegy, hogy a közeli büfében, valamelyik szórakozóhelyen vagy éppen étteremben szeretnénk egy pohár üdítőt vagy vizet kérni, rendszerint a tipikus három deciliter befogadóképességgel rendelkező, magas pohárban fogjuk megkapni az italt.  Nagyrészt a sörös pohár és söröskorsó felismerésével és használatával sem szokott gond lenni. A sörös pohár lentről felfelé szélesedő, míg a korsó vastag üvegből készült és egy füllel rendelkezik. Szinte kivétel nélkül 5 deciliteres méretű – legalábbis hazánkban biztosan. Laikusként már talán kicsit problémásabb lehet a fehér és a vörösboros pohár megkülönböztetése, pedig a feladat egészen egyszerű. A fehérboros pohár rövid vaskos lábbal rendelkezik, míg a vörösboros karcsú és magas lábbal bír.

A whiskey rajongóinak sem feltétlenül kell bemutatni kedvenc italuk poharát, ami a vizespohárnál szélesebb és alacsonyabb, de akár négyszögletes vagy 6 szögletes formával is találkozhatunk.  Az értékes nedű fogyasztásához szinte kivétel nélkül ezt a pohár típus szokták kínálni. A rózsabimbó fejéhez hasonló kialakítással bír a konyakos pohár, mely rövid talpon álló, alul széles, majd szájánál szűkebb keresztmetszettel bír. Legyen szó akár családi összejövetelről, akár vendéglátóhelyen való étkezésről, a pálinka legtöbbször nem hiányozhat az asztalról. Ennek kínálásához talpas, alul öblös majd felül karcsú fejjel rendelkező poharat szoktak adni.  A likőrök kedvelői általában talpas kisméretű pohárban fogyasztják az italt. A snapszos pohár 2-5 centiliteres befogadóképességgel bír, és ilyenben kínálják például a vodkát is. Az úgynevezett kóstoló pohár talpas gömb alakú megjelenésű. A napjainkban nagy népszerűségnek örvendő koktélokat tipikusan koktélos pohárba kínálják, de a pezsgő fogyasztásához is létezik a kifejezetten ehhez alkalmas pohár, mely egyébként három különböző formában is elérhető az üzletekben.  A pezsgőspoharak között minden italhoz, vagy esetleg pezsgővel kevert egyéb finomsághoz megtalálható az ideális típus. A pultos tanfolyam során többek között elsajátíthatják a résztvevők azt is, mely poharakban hogyan, milyen hőfokon, milyen magasra töltöttem kínálhatóak az egyes ital fajták.

Pultos tanfolyam izgalmas lehetőségekkel

A vendéglátás napjainkban számos lehetőséget tartogat azok számára, akik szeretik az embereket, otthonosan mozognak a kulináris élvezetek világát illetően, és nem riadnak meg a sokszor akár tíz tizenkét órás munkavégzéstől sem.  Különösen így van ez akkor, ha a jövőnket határainkon túl szeretnék elképzelni, és külföldi karrierről álmodunk.  A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfelelő pultos tanfolyam elvégzése után számos lehetőség adódik arra, hogy külföldi vendéglátóhelyeken, éttermekben vagy akár luxus óceánjárókon is próbára terhesség a hallgatók hozzáértésüket és szakértelmüket.

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

Related Posts