A pohárválasztás szabályai

Nem csak a pultos tanfolyam mellett döntők számára fontos, hogy tisztában legyenek azzal, milyen poharakat mely italokhoz szoktunk használni. Vannak olyan poharak, melyek funkciójával mindannyian tisztában vagyunk, de laikusként akár még a vörösboros és fehérboros pohár különválasztása is problémás lehet. Minden háziasszony számára rendkívül fontos, hogy a vendégek maximálisan elégedettek legyenek az ételek és italok minőségével. Nem elhanyagolható az sem, hogy a tálalásra, az italok kínálására is odafigyeljünk. Az ízléses megjelenéssel bíró ételeket mindannyian jobb étvággyal fogyasztjuk el, s hasonlóképp így van ez az italok esetében is. Lényeges szempont az is,  hogy egyes italokat tradicionálisan a megfelelő pohárban érdemes csak  kínálni. A vodkát nem töltjük whiskey-s pohárba, és ez utóbbit sem vizespohárban tesszük a vendégek elé. Nézzük, milyen poharakat érdemes otthon tartani, melyek nem hiányozhatnak a bárszekrény kialakításakor!

Ami bármely étkezéshez jól jön

Ha kinyitjuk a konyhaszekrényt, akkor a vizes vagy más néven üdítős poharak rendszerint ott sorakoznak egymás mellett.  Ez a három deciliter befogadóképességgel bíró pohár hosszúkás, méreténél fogva akár hosszú italokhoz is ideális választásnak bizonyul. Nem csak a nyári hónapokban, de télen is nagy népszerűségnek örvend a sör. Ma már igazán különleges fajtákat is beszerezhetünk megfizethető áron, s ha pedig stílusosan szeretnénk kínálni azokat, akkor a doboz vagy az üveg helyett érdemes kifejezetten söröspohárba vagy korsóba tölteni az italt.  A söröspohár felfelé szélesedő, alja pedig vastagabb és erősebb, hogy biztosítsa a megfelelő stabilitást.  A sörös korsó mindenki által jól ismert, vastag üvegből készült, füllel ellátott, mérete pedig rendszerint fél liter.  Legyen szó akár baráti összejövetelről vagy családi ünneplésről, a vörös és a fehér borospoharak sem hiányozhatnak az asztalról. S hogy mi a különbség a kettő között?  A fehérborhoz ideális vaskosabb lábbal rendelkezik, és felső része tulajdonképpen a tulipán virágához hasonló. A vörösboros pohár alapvetően sokkal magasabb, karcsú megjelenéssel rendelkezik, feje pedig kerekded, leginkább almához hasonlít.

Az örök klasszikus

Nem más ez,  mint a whiskys  pohár.  A vizespohárnál nem sokkal alacsonyabb és szélesebb,  és a hagyományos verzión túl beszerezhető négyszögletes vagy hatszögletes formában is.  Jellegzetessége, hogy vastag üvegből készült, így például a bele töltött jég is tovább hideg marad.  Az ital rajongói rendszerint úgy gondolják, hogy nem érdemes például kólával hígítani az értékes nedűt.  Ennek ellenére mégis sokan vannak,  akik éppen erőssége miatt lágyítanának kicsit a whiskey-n.  Ha mi is hasonló elven gondolkodunk, akkor a whiskys  pohárba nyugodtan tölthetjük a kólát is.  A pultos tanfolyam során egyébként nemcsak a whisky rendkívül széles kínálatával ismerkedhetnek meg a hallgatók, hanem azzal is, hogy hagyományosan miként történik a fogyasztása.

A nélkülözhetetlen apróságok

Rövid talppal és szájánál szűk keresztmetszettel rendelkezik a konyakos pohár.  Hazai kultúránk szerves részét képezi a pálinka fogyasztása, melyhez úgynevezett grappa poharat szoktunk használni.  Ez talppal rendelkezik alul kissé öblösebb, majd felfelé karcsúsodó feje van.  Ugyan a pálinka nem kap helyet minden étkezés alkalmával, de ha baráti vagy ünnepi összejövetelről van szó, akkor rendszerint megtalálható ez is az italok között.  Nem lehet elégszer hangsúlyozni a minőség fontosságát, s ez akkor sincs másként, ha a hazai neves pálinkákról van szó. Egy jó választás azonnal meghozza az étvágyat és a hangulatot is feldobja. A 3-5 centiliteres likőrös poharak és a szintén ekkora űrtartalommal bíró snapszos poharak szintén jó szolgálatot tesznek akkor, ha röviditalok kínálása kerül szóba.

Pultos tanfolyam koktélkészítéshez is

Ha sorra vennénk napjaink legnépszerűbb italait, akkor a koktélok minden valószínűség szerint közöttük lennének.  Ugyan a profi koktélkészítés elsajátításához külön mixer tanfolyamot javasolnak a szakemberek, de akár a pultos tanfolyam során is belekóstolhatnak a hallgatók a látványos, színes italok izgalmas világába.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

Related Posts