Külföldi munkavállalás OKJ-s tanfolyamok segítségével

Az OKJ-s tanfolyamok nem csak a rövid képzési idők miatt örvendenek nagy népszerűségnek, hanem a segítségükkel megszerezhető piacképes szakmák apropóján is. Érettségi után rendszerint az szokott lenni a dilemma a tanulók körében, hogy milyen irányba tanuljanak tovább. A diploma megszerzése sokak számára tűnik vonzónak, de legalább ilyen szép számmal vannak azok is, akik nem várnának további négy-öt évet az elhelyezkedéssel. Ugyan kétségtelen, hogy a diploma belépőt jelenthet olyan munkakörökbe, melyekről nélküle még csak nem is álmodozhatnánk, de OKJ-s tanfolyam elvégzésével is hozzájuthatunk olyan tudáshoz, amivel kiválóan megfizetett állásban helyezkedhetünk el.  Nincs ez másként akkor sem, ha a cél a külföldi munkavállalás.

 

OKJ-s tanfolyamok az anyagi biztonság szolgálatában

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan kifejezetten külföldi munkavállalási céllal döntenek az OKJ-s tanfolyamok mellett. Kifejezetten a vendéglátás az a terület, mely kapcsán nagyon sok releváns álláshirdetéssel találkozhatunk Ausztriától az Egyesült Királyságig. Vannak, akik nem utaznának messzebb a szomszédos országnál, mások számára pedig az óceánjáró luxushajók kínálta kaland is teljesen természetesnek számít. Mindannyian más hozzáállással és lehetőségekkel rendelkezünk, mint ahogyan az anyagiak terén is mások elvárásaink.

 

Az OKJ-s tanfolyamok lehetőséget teremtenek arra is, hogy valamelyik hazai igényes vendéglátóhelyen helyezkedjünk el, de a külföldi munkavállalás felé is remek kezdő lépés a megfelelő szakma elsajátítása. Ahhoz kétség sem férhet, hogy határainkon túl az itthoni fizetéseknek akár sokszorosát is megkereshetjük szakácsként, pincérként vagy baristaként. Természetesen ehhez nélkülözhetetlen a kitartás, a munkabírás, és persze az a fajta hozzáállás, ami átsegíthet egy-egy nehezebb, hosszúra nyúló napon. Fontos, hogy rugalmasak legyünk és jó helyzetmegoldó képességgel rendelkezzünk, de külföldi munkavállalás kapcsán a nyelvtudáson is sok múlik.

 

A nyelvtudás nagy előny!

 

Ugyan egyes külföldi állásokat úgy hirdetnek, hogy még nyelvtudás sem szükséges hozzájuk, de ezekről érdemes tudni, hogy igencsak embert próbálóak és azt sem várhatjuk el tőlük, hogy szakmailag kiteljesedhessünk, gyakorlatot szerezhessünk. A vendéglátás területén elérhető OKJ-s tanfolyamok nem csak megnyitják az utat a megfelelő munkakörök felé, de kezdő lépésnek is számítanak az anyagi biztonság és a piacképes jövedelmek irányába. Persze, ha határainkon túl vállalunk munkát, akkor nem mehetünk el a nyelvtudás kérdése mellett.

 

Mindegy, hogy a konyhán dolgozol majd más szakácsokkal együtt, konyhalányként kezdesz, pultosként vagy jelen folyamatosan a vendégtérben, vagy baristaként készítesz jobbnál-jobb italokat, a vendégekkel és más munkavállalókkal is kénytelen leszel kommunikálni. Ráadásul, ha mixerként, vagy pultosként helyezkedsz el, akkor ténylegesen nélkülözhetetlen a nyelvtudás, ugyanis hiányában igen nehéz lehet munkát találnod. Érdemes tisztában lenned azzal, hogy a nyelvtanulás akkor is kifizetődő, ha végül mégiscsak itthon vállalsz majd állást, ugyanis a fővárosi és a nagyvárosokban megtalálható vendéglátóhelyeken szintén szívesen látnak olyan alkalmazottakat, akik a profi tudás mellett idegen nyelven is elboldogulnak.

 

Az OKJ-s tanfolyamok segítségével piacképes tudást szerezhetünk, ám nagyon fontos, hogy a szakképző intézetet körültekintően válasszuk meg, hiszen ezen a képzés színvonala és így a gyakorlatban is használható szakma múlhatnak.

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

Related Posts