Barista képzés: szerezz keresett végzettséget!

A kávékészítés és a vendéglátás világa iránt érdeklődők napjainkban minden korábbinál nagyobb számban választják a barista képzés kínálta lehetőségeket. A tanfolyam során profi szakemberektől sajátítható el az a tudás, melynek birtokában a jövőben valamelyik neves kávézóban is elhelyezkedhetsz akár. Vannak, akik kifejezetten külföldi munkavállalás miatt döntenek a lehetőség mellett, hiszen a vendéglátásban tevékenykedő, képzett és nagy munkabírással rendelkező munkavállalók iránt határainkon túl is jelentős kereslet mutatkozik.

 

Barista képzés, ami tényleges tudást ad

Az oktatási rendszerben megtalálható megoldásokkal kapcsolatban gyakran éppen az a probléma, hogy az elméleti tudáson túl nem sok használhatót adnak a hallgatóknak. Minden évben több ezren kerülnek ki az egyetemekről, vagy a hagyományos iskolai rendszerben indított OKJ-s képzésekről, de csak kevesen vannak, akik valóban saját szakmájukban tudnak elhelyezkedni. Ezért sok esetben a nem megfelelő színvonalú képzés, vagy a gyakorlat háttérbe szorulása tehetőek felelőssé. A barista képzés során is érdemes olyan szakképző intézet mellett letenni a voksot, ahol kimagasló színvonalú az oktatás és a tanfolyam végére a gyakorlatban is hasznosítható tudást szerezhetnek a hallgatók.

A munkaerő-piacon gyakori probléma a pályakezdők elhelyezkedési esélyeinek kritikus jellege. A legtöbb munkáltató már minimum egy-két év gyakorlattal rendelkező alkalmazottat keres, és sajnos a pályakezdőkön sokszor pontosan látható is, hogy tulajdonképpen fogalmuk sincsen arról, miként működik egy-egy szakterület a gyakorlatban. A barista képzés során elsajátított tudás nem csak elméleti jellegű, hanem a hallgatók a gyakorlatot is tökéletesen átlátják, mire a vizsgára, majd ezt követően az elhelyezkedésre kerül sor.

 

Dolgozz a vendéglátásban!

A fővárosban és vidéki nagyvárosainkban is szinte állandó jelleggel keresnek a vendéglátóhelyek szakembereket. Az egyik fő követelmény a gyakorlatias hozzáállás és persze a szakirányú végzettség szoktak lenni, de számos helyen a nyelvtudás is fontos tényezőnek számít. Ez utóbbira egyébként akkor is érdemes kiemelt hangsúlyt helyezni, ha külföldi elhelyezkedésben gondolkodunk. A nyelvtudás megkövetelése nélkül hirdetett külföldi állások rendszerint nem szakmába vágóak vagy a szállás és a munkavégzés körülményeit illetően finoman szólva is hagynak maguk után kívánnivalót.

A barista képzés egyébként akkor is remek választás, ha itthon szeretnénk hosszú távon is használható és jövedelmező állást találni. Ha jók vagyunk saját szakmánkban, a megfelelő szakemberektől tanultunk és nem riadunk meg az akár napi tíz órás munkavégzéstől sem, akkor neves kávézókban is elhelyezkedhetünk. Ma már a legtöbb színvonalas kávézó kifejezetten úgy keres alkalmazottakat, hogy azok rendelkezzenek szakirányú végzettséggel. Emellett fontos tényező a nyelvismeret, hiszen főként a nagyvárosi kávézókban gyakran megfordulnak külföldiek, és magától értetődő, hogy a megfelelő színvonalú kommunikáció érdekében nélkülözhetetlen a nyelvtudás.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a több lábon állás fontosságát, így a barista képzés mellett érdemes akár más tanfolyamot is elvégezni. Szakácsokra időszaktól függetlenül gyakran szükség van, de a profi mixerek is remek kereseti lehetőségekkel találkozhatnak. A barista képzés nem csak azoknak javasolt, akik szeretnének a kávézás világáról többet megtudni, és a forró fekete készítésével foglalkozni a mindennapokban, hanem a külföldi munkavállalást megcélzóknak szintén.

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

Related Posts