Szakképesítés leírása és a belépési feltételek
- Közétkeztetési feladatokat ellátó intézmény, egység felelősségteljes vezetőjeként,
- kiemelkedő, speciális szaktudással rendelkezik, magas szinten ismeri a táplálkozástudományt.
- Az élelmezési részlegek munkáját koordinálja, ellenőrzi. Dietetikusokkal, diétás cukrászokkal és diétás szakácsokkal dolgozik, team szisztéma szerint. A közétkeztetésben egyre nagyobb szerephez jutó diétáknak, táplálkozási érzékenységben szenvedőknek biztosítani tud olyan lehetőséget, amellyel a táplálkozásukban felmerülő speciális igények szerint képesek megoldást kínálni. A közétkeztetésre folyamatosan megnövekedett igény, munkaerőpiaci hiányt idézett elő ebben a munkakörben, így nagy szükség van a jó élelmezésvezetőkre.
Képzés megkezdésének feltételei:
Iskolai előképzettség: Érettségi végzettség
Szakmai előképzettség:
510132306 Szakács szaktechnikus
510132302 Cukrász szaktechnikus
510132308 Vendégtéri szaktechnikus
42 5 5129 169 0 28 Vendéglátó technikus
52 7822 02 Vendéglátó technikus
54 811 01 Vendéglátás-szervező
52 811 01 Vendéglős
54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős
54 811 01 Vendéglátásszervező
34 811 03 Pincér
34 811 04 Szakács
34 811 01 Cukrász
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: 34 811 03 Pincér, 34 811 04 Szakács, 34 811 01 Cukrász előképzettség esetén pincér, szakács, cukrász munkakörben eltöltött összefüggő 2 év szakmai gyakorlat. A gyakorlati időbe nem számít bele: a GYED, GYES időszaka, a harminc napnál hosszabb ideig tartó fizetés nélküli szabadság időtartama, továbbá minden olyan időszak, amikor munkabér kifizetésére nem állt fenn jogosultság.
Mi történik a jelentkezés után?
A beérkezett jelentkezésedet feldolgozzunk, majd elektronikus úton jelentkezési lapot küldünk. A felnőttképzési szerződéseket a jelentkezési határidő lejárta után küldjük meg a jelentkezők részére, kb két héttel az első oktatási nap előtt.
Miket tartalmaz a felnőttképzési szerződés?
Többek között a képzési időt, a képzés ütemezsését, a kamatmentes részletfizetésre vonatkozó információkat, fizetési módokat, költségviselőt, fizetési határidőket.
Diákigazolvány nem jár a képzéshez, iskolarendszeren kívüli képzésben résztvevők erre nem jogosultak.
Tematika
- Táplálkozástudomány ismeretek
- Élelmezéstervezés
- Élelmezési menedzsment
- Adminisztráció
Vizsga
A szakmai képzés követelményeinek teljesítését a képző intézmény a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerből kiállított tanúsítvánnyal igazolja.
A képesítő vizsgára bocsátás feltételei:
– A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
A képzés sikeres teljesítése esetén annak eredményeiről tanúsítványt állítunk ki, amellyel a központi vizsgaszervezőnél lehet szakmai vizsgára jelelntkezni. A vizsga pontos idejéről és annak helyszínéről a központi vizsgaközpont tud majd bővebb információval szolgálni.
Vizsgára jelentkezés módja:
A szakmai vizsgát egy független, állami vizsgaközpontban kell letenni. Az állami vizsgaközpont vizsgadíja tapasztalataink szerint 40.000 és 60.000 Forint között mozog. A vizsgázó egyedül jelentkezik a vizsgaközpontnál és fizeti be a vizsga díját.
Ha van rá lehetőség, akkor mi megpróbáljuk a csoportos jelentkezést. Ez nem zárja ki az egyéni ügyintézést.
Ha elvégzed a tanfolyamot…
Megszervezi és ellenőrzi az élelmezési üzem munkáját, törekedve a költséghatékony
működésre. Elkészíti az általános és a speciális táplálkozáshoz szükséges ételek kalkulációit,
nyersanyag-kiszabati ívet vezet, és veszteségszámításokat végez. Dietetikus munkatársak bevonásával komplett napi, heti, havi étlapot és/vagy étrendet tervez, állít össze, szükség szerint személyre szabottan. Tápanyagszükséglet kalkulációt készít a különböző korcsoportokba tartozók, táplálkozásra érzékeny betegségben vagy allergiában szenvedők részére az ételallergia és táplálékintolerancia szigorú szabályainak betartása mellett. A táplálkozásnak, mint kiegészítő gyógymódnak ismerése és alkalmazása mellett gazdaságosan vezeti, irányítja a közétkeztetést ellátó üzemet. Adminisztrációs feladatokat lát el, és
információs rendszert működtet. Munkatervet, takarítási rendet készít. HACCP rendszert üzemeltet és ellenőriz. Beszerzést irányít és ellenőriz. Készletgazdálkodást végez, együttműködik a szakhatóságokkal és segíti azok ellenőrző munkáját. Ellenőrzési tervet készít az érvényben lévő jogszabályok, előírások betartatásához. Megtervezi a napi étkeztetést a rendelkezésre álló tárgyi-, személyi- és anyagi feltételek szerint. Tisztában van a különböző diéták ételkészítési technikáival és alkalmazza azokat. Gondoskodik a dolgozók szakmai továbbképzéséről. Ösztönzi a dolgozókat a szakmai fejlődésre. Népszerűsíti az egészséges táplálkozást. Folyamatosan fejleszti a szakmai tudását.
Legutóbbi hozzászólások