A szalvétahajtogatás művészete – szalvétahajtogatási technikák pincéreknek

Nem csak a pincér tanfolyam során lehet hasznos a szalvétahajtogatási trükkökkel való megismerkedés, hanem akár háziasszonyként is. Az ünnepi asztal elképzelhetetlen ízléses tálalás és persze ehhez passzoló szalvéták nélkül, ám laikusként a legtöbben nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen egyszerűen alkothatunk igazi szalvéta-csodákat. Étteremben étkezve, vagy rendezvények résztvevőjeként természetesen elvárjuk azt, hogy a teríték a szalvéta tekintetében is tökéletes legyen. Erről gondoskodnak azok a szakemberek, akik a pincér képzés során szerzik meg az ehhez szükséges tudást.

 

Nem mindegy a stílus!

 

Miként mintás abroszhoz nem választunk több színben pompázó tányérokat, úgy a szalvétaválasztással is érdemes körültekintőnek lenni. Az elegáns alkalmak megkövetelik a szalvéta tekintetében is a különlegességet. Nem elegendő azonban csak a színt a terítéknek és a dekorációnak megfelelően megválasztani, de a szalvétahajtogatás tekintetében is meg kell találni a leginkább ízléses és igényes megoldást.

 

Kombináljunk bátran

 

A hagyományosan háromszögbe hajtott szalvéták ma már maximum akkor állják meg a helyüket, ha büfé-jellegű étkezésről van szó. Az éttermek színvonaláról sokat elárulhat az is, mennyire figyelnek oda a pincérek a szalvétahajtogatásra. Gyakran tényleg csak pár másodpercet vesz igénybe egy igényes kreáció megvalósítása, ám a vele elérhető hatás sokszorosan étvágygerjesztő. A szalvétagyűrű alkalmazása tulajdonképpen bármilyen alkalomra megállja a helyét, de a felszolgáló tanfolyam során elsajátított tudással kombinálhatjuk is a zsebekkel, finom hajlatokkal ellátott szalvéta-csodákat apró díszekkel. A karácsonyi asztalon kifejezetten jól mutat egy belehelyezett kis fenyőág, de akár ültető-kártyát vagy virágot is csempészhetünk a kész kompozícióba. A klasszikus háromszöges hajtogatási módszer elegáns és egyszerűen kivitelezhető. Ha a praktikusság az elsődleges, akkor hajtogathatunk kis zsebet a szalvétára, amelybe az evőeszközt, vagy akár egy apró ajándékot is elhelyezhetünk. Ez utóbbival kifejezetten személyessé varázsolhatjuk már az asztalhoz ülés pillanatait is. Rendezvényeken, esküvőkön gyakran éppen ezért esik a választás ez utóbbira.

 

Látványos asztaldíszek szalvétából: sajátítsd el pincér képzés során!

 

A pincér tanfolyam nem csak a vendégek kifogástalan kiszolgálásáról szól, hanem a szalvétahajtogatás művészetét is egészen magas fokon sajátíthatják el a résztvevők. Az elegáns terítést megkövetelő alkalmak és vendéglátóhelyek esetén virágsziromszerű csodák is születhetnek a pincér kezei között. A szalvétahajtogatásra is maximálisan igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. Ha tehát elsőre nem is sikerül tökéletes szimmetrikus végeredményt produkálni, könnyen lehet, hogy egy kis gyakorlás után a téma profijaivá válhatsz. Némi kézügyességre mindenképpen szükség lesz, de ezen felül tanulható a szalvétahajtogatás művészete.

 

Egyre többen választják a felszolgáló tanfolyam kínálta lehetőségeket, ugyanis fővárosunkban, nagyvárosainkban és persze határainkon túl is sokféle munkaajánlat közül válogathatnak a szakmájukban igazi profik. A pincér tanfolyam során elsajátított tudást luxushajókon, külföldi szállodákban és éttermekben is kamatoztathatod, hiszen sok magyar tevékenykedik a szakmában távol hazánktól. A lehetőségek kihasználásához érdemes előbb magas szinten elsajátítanod a szükséges tudást, s persze nem feledkezhetsz el a szakma iránti tiszteletről sem, mely során mindig a vendég az első.

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

Related Posts