Miért népszerűek az OKJ képzések?

Továbbtanuláson gondolkozol, és az OKJ képzések előnyeiről már sokat hallottál? Nem véletlen, hiszen sokan éppen ezek segítségével találják meg azt a területet, amely igazán közel áll hozzájuk. Jelentős pozitívumnak számít az is, hogy az OKJ képzések a megfelelő szakképzés alkalmával a gyakorlatban is alkalmazható, ténylegesen hasznos tudást kínálnak, mellyel akár külföldön is munkát vállalhatsz. De vajon milyen tanfolyam mellett érdemes letenni a voksot? Mennyire fontos a területen a nyelvismeret? Milyen lehetőségek kínálkoznak OKJ képzések után határainkon túl? A kérdések sokakat foglalkoztatnak azok közül, akik érettségi után vannak, és szeretnének egy valóban piacképes szakmára szert tenni.

 

Színvonalas szakképzés a valós tudás átadásáért

A hagyományos vendéglátóipari szakképzésekkel sokaknak vannak rossz tapasztalataik. Az elavult oktatási módszerek, vagy a megfelelő alapanyagok és eszközök hiánya gyakran vezethető vissza az anyagi források szűkösségére. Ezzel csak az a probléma, hogy ha már például szakács tanulóként sem sajátítjuk el az újdonságokat, akkor az aktualitások híján később a munkavállalás és a karrier építése is komoly akadályokba ütközhet. Érdemes tehát olyan színvonalas szakképző intézet mellett letenni a voksot, amely minden tekintetben korszerű tudásanyagot ad át, a legjobb szakemberek segítségével. Ez akkor is megéri, ha ezek a fajta OKJ képzések fizetősek, hiszen a minőségért érdemes pénzt kiadni. Felfoghatjuk ezt úgy is, mint a jövőbe való befektetést, melyről egyébként érdemes tudni, hogy nem kerül csillagászati összegekbe. A ténylegesen használható, piacképes szakma napjainkban nagy kincs.

 

OKJ képzések segítségével külföldön

A külföldi munkavállalás ma már nem ritkaság, és egyre többen vannak, akik határainkon túl igyekeznek jól fizető állást találni. A vendéglátás területe sem kivétel ez alól, ráadásul a szakmájukhoz értő, valóban dolgozni akaró szakácsokra, pultosokra, pincérekre, vagy éppen a divatos területnek számító mixerekre mindig szükség van. Németország és Ausztria gyakori célterület, de az Egyesült Királyságban is nagyon sok magyar tevékenykedik az OKJ képzések után. Megfontolandó, hogy akár több, a területen kínálkozó szakmát is elsajátíts, hiszen a több lábon állás manapság igencsak kifizetődő. A vendéglátóhelyeken is szívesebben alkalmaznak olyan szakembert, aki otthonosan mozog a pultos és a mixer szakmában is, vagy például a klasszikus szakács tudás mellett a diétás szakács tanfolyam elvégzését is magáénak tudhatja.

 

Nyelvismeret, ami szintén fontos

Ugyan a megfelelő helyen választott OKJ képzések már egy jó esélyt teremtenek ahhoz, hogy sikerüljön elhelyezkedni, de a nyelvtudásról sem feledkezhetünk meg. Ez itthon is fontos, de külföldi munka esetén egyenesen nélkülözhetetlen. Legtöbben olyan vendéglátóhelyen szeretnének munkát vállalni, mely színvonalas, ám az ilyen helyeken külföldi vendégek is gyakran megfordulnak hazánkban. Különösen igaz ez Budapestre, ahol gyakran kifejezetten feltétel lehet a legalább alapszintű nyelvtudás. A legjobb, ha már az OKJ képzések előtt, vagy a választott típussal egyidejűleg törekszel a nyelvismeret elsajátítására. Nem kell, hogy szakmai nyelvvizsgán gondolkodj, és túlságosan magasra tedd a mércét kezdetnek, de a boldoguláshoz napjainkban jó pont lehet a nyelvtudás.

 

Vendégközpontúság és pörgés

Mindegy, hogy pincérként szeretnél a jövőben tevékenykedni, a konyhaművészetek állnak közel hozzád, vagy a város legjobb mixere kívánsz lenni, a vendéglátás területén rendszerint folyamatos a pörgés. A fiatalos lendület tehát éppen úgy nélkülözhetetlen, mint a vendégközpontúság. Ha szeretsz emberek között lenni, jó kommunikációs képességekkel rendelkezel, akkor a vendéglátás területén kínált OKJ képzések remek választásnak bizonyulhatnak Számodra.

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

Related Posts