Hogyan válhatsz sikeressé barista képzés után?

Barista képzés segítségével alapoznád meg jövőd a vendéglátás területén? A tapasztalatok szerint itthon nagy hiány mutatkozik jó szakemberekben, de külföldön is keresik a hazai, színvonalasan dolgozó baristákat. A fővárosban kiváló kereseti lehetőségek várnak, de ha ennél is nagyobb pénzeket szeretnél hazavinni, akkor a külföldi munkavállalás ajánlott számodra. Fiatalon az ember sokkal inkább hajlandó rugalmas lenni az előrelépés érdekében, és valljuk be, ekkor a kalandvágy is még buzog sokakban. A barista képzés remek lehetőségeket tartogat számodra, ám néhány területre megéri figyelni annak érdekében, hogy sikeres lehess a területen.

 

Gyakorlat teszi a mestert!

 

Legyen szó bármilyen szakmáról, a megfelelő gyakorlat hiányában aligha lehet megállni helyünket a munkaerő-piacon. Sokszor találkozni olyan álláshirdetésekkel, amelyek kifejezetten egy-két év tapasztalattal rendelkező munkavállalót keresnek. Felmerülhet a kérdés azonban, hogy ha enélkül esélyt sem kap a fiatal, akkor hogyan szerezzen gyakorlatot. Itt kerülnek képbe azok az oktatási intézmények, melyek a szakmában igen nívósnak számítanak, és kiemelt hangsúlyt helyeznek a gyakorlati oktatásra.

 

Nem mindegy, hol tanulsz

 

Barista képzés előtt célszerű olyan oktatási intézményt választani, ahol rugalmas az oktatási rend, és valóban hozzáértő, neves szakemberek tanítanak. A rugalmasság azok számára fontos, akik dolgoznak mellette, vagy például felsőfokú tanulmányaik mellett szereznének egy olyan szakmát, amely használható, és remek jövedelmi lehetőségeket kínál. A tapasztalt profik pontosan tudják, hogy mire lesz szüksége egy a területen elhelyezkedni kívánó baristának, és ennek megfelelően zajlik az oktatás.

 

Barista képzés kávézó nyitás előtt

 

Érdemes a saját kávézó nyitásában is elgondolkodni, és ha ehhez az anyagi feltételek is adottak, akkor maximálisan kihasználhatod a barista képzés során megszerzett tudást. Nem csak azt foglalja ugyanis magában, hogy mi a tökéletes tejhab elkészítésének módja, vagy miként lehet a kávégépet gyorsan és praktikusan használni. A barista képzés ennél sokkal szélesebb információ skálát foglal magában, és a kávézó üzemeltetésével, a nyitástól a zárásig felmerülő teendőkkel is megismerkedhetsz a nívós oktatás során. Hogyan várhatnád el leendő alkalmazottaidtól a maximális odaadást, ha Te magad nem ismered a szakterületet? Szerezz tudást, és vágj bele álmaid megvalósításába!

 

Külföldi tapasztalatok

 

Ugyan a siker kulcsa nem feltétlen a külföldi munkavállalás, de tapasztalatszerzés és az önéletrajzba beleírható információk kapcsán bizony igencsak sok előnnyel jár, ha határainkon túl vállalsz munkát. Csiszolhatod nyelvtudásod, amit szintén kamatoztathatsz majd itthon elhelyezkedve.

 

Kitartás és teherbírás

 

Mielőtt azonban azt gondolnád, hogy a vendéglátásban a kerítés is kolbászból van külföldön, érdemes tudnod, hogy ez korántsem így van. Ugyan a jövedelmek a hazaiak sokszorosai is lehetnek, de ezért kemény munkát várnak el. Alapvetően igaz, hogy a barista képzés során megszerzett tudás csak egy része annak, amire szüksége lehet akkor, ha baristaként szeretnél dolgozni. Néha bizony nem könnyű korán kelni, mindig jól kinézni, és kedvesen mosolyogni akkor is a vendégekre, ha a cipő már töri a lábad, és legszívesebben állva elaludnál. Ha viszont kitartó vagy, terhelhető, és nem utolsó sorban szereted is a kávékészítés világát, akkor a barista képzés során hivatásra lelhetsz, ami a hétköznapokban majd a nehézségek ellenére is örömmel tölt el.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

Related Posts