5 tanács, ha a barista képzés mellett döntesz

A barista képzés kapcsán legtöbbször csak az elméleti és gyakorlati oktatásra szoktunk asszociálni. Ezek kétségkívül az oktatás részét képezik, de nem csak e faktoroktól függ, hogy jól érzed-e majd magad a szakmádban, vagy mennyire találod meg abban önmagadat. Az első képzés, átképzés mellett döntők számára egyaránt jó választás lehet a barista képzés, de a sikert a megszerzett papíron túl más területek is befolyásolhatják.

 

  1. Figyelj mindenre!

 

Az oktatás során rengeteg információval találkozhatsz majd, melyeknek egy része akár feleslegesnek is tűnhet. Azzal mindenki tisztában van, hogy a gyakorlat kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ez az, ami elárulja, mennyire mozogsz otthonosan a barista világban. Érdemes azonban az elméletre is figyelned, és legyél bármennyire kimerült is, tudd, néha az apró információk bizonyulhatnak a leginkább hasznosnak. Könnyen lehet, hogy nem azonnal hasznosítod majd azokat, de ki tudja, merre vezet az utad, talán éppen ezen múlik a sikeres állásinterjú.

 

  1. Tanulj profiktól, barista képzés során!

 

Ha baristaként szeretnél tevékenykedni, ahhoz szakmai hozzáértésre is szükséged lehet. Még csak hosszú hónapokat sem kell azonban az iskolapadban töltened, hiszen a barista képzés koncentráltan tartalmazza a szükséges tudást, és biztosít lehetőséget a gyakorlati oktatásra is. Nem csak a fővárosban, hanem vidéki nagyvárosainkban is elérhető a tanfolyam, amely végén akár elhelyezkedési lehetőségekkel is találkozhatsz. Profiktól tanulhatsz elméletet és gyakorlatot egyaránt. Kell ennél több, ha ténylegesen hasznos szakmát szeretnél magadénak tudni?

 

  1. Szerezz gyakorlatot!

 

A munkaerő-piacra kikerülve nagyon fontos, hogy mihamarabb elhelyezkedj baristaként. Ugyan kétségkívül lényeges, milyen helyet sikerül találnod, de a kezdetekkor talán még lényegesebb az, hogy ne ess ki a gyakorlatból, és napi rutint szerezz a tényleges vendéglátásban. Közben persze nem kell feladnod terveidet, hiszen folyamatosan találkozhatsz álláshirdetésekkel, amelyek megfelelőek lehetnek számodra. Merj nyitni az új irányába, és ne maradj soha olyan helyen, ahol nem érzed jól magad.

 

  1. A pénz nem minden

 

A barista képzés sokak számára kifejezetten azért keresett, mert a külföldi munkavállaláshoz adhat egy jó kezdést. Ugyan tény, hogy határainkon túl is népszerűek a jó barista szakemberek, és valóban szép összegeket lehet keresni például az Egyesült Királyságban, vagy valamelyik óceánjárón, azt azonban neked kell tudnod, hogy megéri-e ez neked a távolságot szeretteidtől. Ha semmi nem köt ide, vagy kiszakadnál a megszokott környezetből, kalandra vágysz, akkor érdemes lehet külföldi munkában gondolkodnod a barista képzés után, de egyébként a főváros is sokféle lehetőséget tartogat, melyeket érdemes lehet kihasználnod.

 

  1. Szeresd, amit csinálsz!

 

Az élet túl rövid ahhoz, hogy leragadj egy olyan munkahelyen, amely nap mint nap stresszt okoz. Mert akkor is előfordulhat ilyen, ha egyébként a barista szakma tetszik Neked. Miért adnád túl olcsón szaktudásod, kitartásod és szakmaszereteted? Ha nem vagy elégedett a fizetéssel, a kollégák okoznak bosszúságot, vagy egyszerűen úgy érzed, többre vagy hivatott, ne félj megpályázni egy másik állást. A manapság gombamód szaporodó kávézók között biztosan találsz olyat, amelyik elnyeri tetszésed és épp üresedés is van ott. A barista képzés jó lehetőség ahhoz, hogy a vendéglátásban korrekt jövedelmet érhess el hazánkban is, de ehhez neked kell megtalálnod azt, amit keresel ebben a világban.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Legutóbbi bejegyzések

Kövess Minket

Related Posts