Miért válaszd a Sommelier tanfolyamot?
- Érdekel a borkóstolás technikája, a szakszerű borkínálás és felszolgálás?
- Mert mi nem csak a beiratkozásnál segítünk, hanem az elhelyezkedésben is!
- Szívesen dolgoznál óceánjáró luxushajón, folyami hajón, szállodában, vagy étteremben, mint Sommelier
- Esetleg vendéglátós szakmai tudásodat szeretnéd bővíteni sommelier ismeretekkel.
- A Sommelier szakma egyaránt keresett külföldön és Magyarországon is
- Minden képzésünkön a részletfizetést biztosítunk!
- A Sommelier feladata a harmónia megteremtése az étterem ital (főként a bor) és ételkínálatában
A tanfolyam keretében 20 bor kerül kostólásra.
Oktatónk magasan képzett szakemberek. Az országban egyedül álló módon nálunk tanulhatsz a Court of Master Sommelier rendszerében vizsgázott Certified Sommelier végzettséggel rendelkező oktatóktól!
A tanfolyam oktatói és házigazdái
Sutus Attila, Certified Sommelier
Attila szakmai pályafutását Magyarországon, mint sommelier étteremben kezdte, majd Londonban és hajón is egyaránt dolgozott, mint vezető sommelier. Feladata közé tartozott a személyzet teljes körű tréningelése, borkóstolások szervezése, menedzseri feladatok ellátása.
Szakmai végzettségei:
- Bordeaux Index Michael Schuster Fine Wine School 2011
- Bordeaux Index Michael Schuster Beginner’s Course 2010
- Master Sommelier Course 2010
- Gerard Basset Practical Class 2010
- WSET Advanced Course 2010
- WSET Professional Spirit – distinction 2010
- WSET Intermediate Wine and Spirit – distinction 2009
- WSET Foundation Course 2009
- University of Cambridge Skills for Life Level1 2007
Fóti Gyula Certified Sommelier
Gyula 1988 ota dolgozik vendéglátásban, felszolgálóként kezdte, majd 2002-ben kezdett a foglalkozni borral.
A Bolygó Hollandi borkurzus elvégzése utan a nemzetközileg elismert WSET kurzusok következtek, a Magyarországon elerhető Level 3 -mal bezarólag .
2005-től a Pampas Steak Ház bor kínálatáért feltl 2009 -ig ,amikor is nemztközi vízekre evezve hajós társaságoknál helyezkedett el. Egy év ausztriai tapasztalat szerzés után, 2012-től a 6 csillagos Crystal Cruise-nal dolgozott Sommelier majd Assistant Head Sommelier pozícióban 2018-ig.
Azóta a La Fabbrica étteremben a borlap összeállítása es vendégek minél magasabb szintű kiszolgálása mellett a kollégák oktatása is a feladatai között szerepel.
Szakmai végzettségei:
Vendéglátó ipari felszolgáló 1988-1991
Bolygó Hollandi boriskola 2006
WSET Alap -közép -felsőfok 2007-2008
WSET Nemzetközi Level Wine&Spirit 2009
Court of Master Sommelier Certified 2012
Jelenleg az Advanced szintre készül
Hol tudok a Sommelier végzettséggel elhelyezkedni?
- Akár családi pincészetben, akár egy étterem vagy borbár Sommelier-jeként
- Külföldön óceánjáró luxushajókon, folyami hajókon, mint Sommelier
- Azonnal hasznosítható gyakorlati tudást adunk, amivel azonnal el tudsz helyezkedni
- Mert a vizsga után azonnali munka ajánlatot kapsz külföldi állásközvetítő partnereinken keresztül!
- Átlagos vendéglátós fizetések külföldön és itthon:
- Ausztria: 695 000 HUF-nak megfelelő összeg
- Németország: 885 000 HUF-nak megfelelő összeg
- Egyesült Királyság: 780 000 HUF-nak megfelelő összeg
- Írország: 850 000 HUF-nak megfelelő összeg
- Magyarország: 160 000 – 250 000 HUF
Vizsga
A Sommelier tanfolyam végén elméleti és gyakorlati vizsgát tehetsz.
A hatályos felnőttképzési törvány alapján tanulóinkat adatszolgáltatási rendszeren keresztül lejelentjük, sikeres tanfolyami zárás esetén Tanúsítvány kiállítására kerül sor a FAR rendszerből a résztvevő kérésére. A magyar nyelvű tanúsítvánnyal könnyebb a hazai elhelyezkedés.
Ezen kívül egy három nyelvű diplomát állítunk ki, mellyel külföldön lehet sikeresen elhelyezkedni.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/004174
Sommelier tanfolyam tematika
- Nap:
- Szőlészeti és borászati alapismeretek
- A legfontosabb szőlőfajták és termőterületeik
- Borkészítési eljárások
- Bevezetés a professzionális borkóstolásba
- Nap:
- Európai Uniós Szabályozás
- Németország: főbb szőlőfajták, borrégiók, a pradikätswein besorolás
- Ausztria: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Franciaország: főbb szőlőfajták, borrégiók, a champagne-készítés alapjai
- Olaszország: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Borkóstolás
- Nap:
- Portugália: főbb szőlőfajták, borrégiók, a Portói-készítés alapjai
- Spanyolország: főbb szőlőfajták, borrégiók, a Cava- és a Sherry-készítés alapjai
- Ausztrália: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Új-Zéland: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Dél-Afrika: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Argentína: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Chile: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Borkóstolás
- Nap:
- USA: főbb szőlőfajták, borrégiók
- Magyarország: borrégiók, szabályozás
- Magyarország: Tokaj és a Tokaji borkülönlegességek
- Magyarország: Somló, Észak-Balaton, Dél-Balaton, Alföld, Eger és a Bikavér
- Magyarország: Mátra, Sopron, Villány, Szekszárd és a Bikavér, Tolna
- Magyarország: legfontosabb szőlőfajták Magyarországon
- Borkóstolás
- Nap:
- Sommelier alapismeretek
- Bor felszolgálási gyakorlati tudnivalók
- A hibás bor
- Bevezetés a bor- és ételpárosítás rejtelmeibe és a gyakorlatban
- Klasszikus párosítások
- Ajánlott- és felhasznált irodalom
- Borkóstolás
Legutóbbi hozzászólások