Miért válaszd a haladó sommelier tanfolyamot?
Ikonikus borok a világban, mit találunk egy Michelin csillagos étterem borlapján?
Ha már végeztél nálunk a 2. szinttel, de érdekel egy magasabb színtű tudás, amit elsajátítanál, akkor jelentkezz bátran! A 2. szint elsajátítása után alkalmas vagy, hogy egy professzionálisabb tudás birtokába kerülj!
De ajánljuk még a tanfolyamot már gyakorló sommelierknek is, akik professzionális tudás szeretnének elsajátítani.
A képzés alatt 45-50 féle bor kerül megkostólásra.
Oktatónk magasan képzett szakemberek. Az országban egyedül álló módon nálunk tanulhatsz a Court of Master Sommelier rendszerében vizsgázott Certified Sommelier végzettséggel rendelkező oktatóktól!
A tanfolyam oktatói és házigazdái
Sutus Attila, Certified Sommelier
Attila szakmai pályafutását Magyarországon, mint sommelier étteremben kezdte, majd Londonban és hajón is egyaránt dolgozott, mint vezető sommelier. Feladata közé tartozott a személyzet teljes körű tréningelése, borkóstolások szervezése, menedzseri feladatok ellátása.
Szakmai végzettségei:
- Bordeaux Index Michael Schuster Fine Wine School 2011
- Bordeaux Index Michael Schuster Beginner’s Course 2010
- Master Sommelier Course 2010
- Gerard Basset Practical Class 2010
- WSET Advanced Course 2010
- WSET Professional Spirit – distinction 2010
- WSET Intermediate Wine and Spirit – distinction 2009
- WSET Foundation Course 2009
- University of Cambridge Skills for Life Level1 2007
Fóti Gyula Certified Sommelier
Gyula 1988 ota dolgozik vendéglátásban, felszolgálóként kezdte, majd 2002-ben kezdett a foglalkozni borral.
A Bolygó Hollandi borkurzus elvégzése utan a nemzetközileg elismert WSET kurzusok következtek, a Magyarországon elerhető Level 3 -mal bezarólag .
2005-től a Pampas Steak Ház bor kínálatáért feltl 2009 -ig ,amikor is nemztközi vízekre evezve hajós társaságoknál helyezkedett el. Egy év ausztriai tapasztalat szerzés után, 2012-től a 6 csillagos Crystal Cruise-nal dolgozott Sommelier majd Assistant Head Sommelier pozícióban 2018-ig.
Azóta a La Fabbrica étteremben a borlap összeállítása es vendégek minél magasabb szintű kiszolgálása mellett a kollégák oktatása is a feladatai között szerepel.
Szakmai végzettségei:
Vendéglátó ipari felszolgáló 1988-1991
Bolygó Hollandi boriskola 2006
WSET Alap -közép -felsőfok 2007-2008
WSET Nemzetközi Level Wine&Spirit 2009
Court of Master Sommelier Certified 2012
Jelenleg az Advanced szintre készül
A haladó borértő tanfolyam tematikája:
- Pezsgők és Édes borok
- Champagne NV / Vintage
- Cremant
- Prosecco
- Cava
- Magyar pezsgőgyártás
Különböző pezsgőházak, stílusok, évjáratok, szőlőfajták és eljárások megismerése a cél.
Édes borok
- Tokaj
- Sauterne
- Rheingau
- Olasz és Spanyol édes borok
Miért a tokaji a legjobb édes bor a világon? Áttekintő összehasonlítás az édes borstílusok között.
2. Bordeaux-i házasítások
- Bordeaux bal part
- Bordeaux jobb part
- Villány
- California
- Dél Afrika
- Ausztralia
- Supertuscan borok
Bordeaux klasszifikáció, története, különbség a bal és jobb part stílusa között, egyéb országok ikonikus bordeaux-i házasításai.
3. Burgundia – Pinot Noir
- Burgundia osztályozása
- Új Zéland
- Oregon
- Magyarország
Burgundia a világ legdrágább borainak az otthona, bővebb betekintés a belső szerkezetébe. Hogyan változik a borok stílusa faluról falura. Egyéb híres Pinot Noir borok a világban.
4. Burgundia – Chardonnay
- Burgundia fehér boraiChablis-tól Mersault-ig
- California
- Chile
- Magyarország
Burgundia megismerése.
A világ legdrágább száraz fehér borai innen származnak, átfogó kóstoló a fehér burgundi stílusokból. Egyé országok chardonnay borai.
Ikonikus spanyol vörösborok
- Priorat
- Rioja
- A Syrah mítosz
- Észak Rhone CoteRotie
Condrieu
Hermitage - Dél Rhone Chateauneuf du Pape
Gigondas
Vacqueras
A leghíresebb stílusok és legnevesebb termelők és termőhelyek megismerése a Rhone völgyében.
A japán Saké: A Saké készítése, rizsfajták „koji”, stílusbeli különbségek
6. Ikonikus borok és klasszikus sajtok
- Alsace Gewürztraminer
- Rhone Viognier
- Dél Afrika Chenin Blanc
- Brunello di Montalcino
- Amarone della Valpolicella
- Portói
Legutóbbi hozzászólások